KWALITEITSEISEN GASTOUDER

 

Opleidingseisen

Om als gastouder te werken heb je een kindgericht diploma nodig. Hierbij denk je al snel aan: Helpende Welzijn niveau 2, SPW 3 of 4 of Pedagogiek. Er zijn echter nog meer diploma's waarmee je aan de slag kan gaan als gastouder zoals: Onderwijsassistent, Verpleegkundige, Lerarenopleiding of Sport en spelbegeleider. Je kunt zelfs als je in het derde jaar zit van de HBO opleidingen SPH, MWD, Pedagogiek of CMV ook al werken als gastouder.

 

Eisen aan de locatie

Als gastouder ben je verplicht opvang te bieden in een kindveilige omgeving, daar zijn allerlei regels aan verbonden. Voor de gastouderopvang is dat niet anders. Het soort kinderbedjes, scherpe randen of de opslag van schoonmaakmiddelen zijn zomaar een aantal dingen waarop wordt gelet. Is de ruimte waar je de kinderen opvangt uitdagend genoeg en kunnen ze zelfstandig speelgoed pakken? En wat dacht je van de brandveiligheid? Op iedere etage dient minimaal 1 rookmelder te hangen. Voor al deze zaken is de Risico-Inventarisatie kindervang ontwikkeld (ook wel de RIE genoemd) als hulpmiddel om de opvangplek veilig te maken. Wij nemen deze samen met jou door en maken dan samen met jou een plan van aanpak zodat je aan alle veiligheidseisen voldoet.

 

EHBO

Voordat je mag werken als gastouder dien je in het bezit te zijn van een kindgericht EHBO diploma. De theorie wordt digitaal aangeboden en daarna neem je deel aan praktijkexamen van circa 4 uur. Je leert tijdens een EHBO cursus om hulp te bieden bij (levensbedreigende) situaties zoals een val, vergiftiging, ziekte of verwonding. Wanneer je je EHBO cursus hebt behaald is deze twee jaar geldig, daarna volg je tweejaarlijks een herhalingscursus om je EHBO-certificaat te kunnen behouden. De kosten voor deze EHBO cursus worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering, is dat bij jou niet het geval dan vergoed KIND jouw gemaakte kosten. Gastoudercollectief KIND organiseert zelf ook herhalingscursussen.

 

Verklaring omtrent gedrag

Wie met kinderen werkt moet een VOG kunnen overleggen. Dat geldt tevens ook voor alle huisgenoten vanaf 18 jaar. Met het kenmerk op het VOG kun je je vervolgens inschrijven in het personenregister kinderopvang. De overheid kan dan continue screenen of jij (of je huisgenoot) in aanraking bent geweest met justitie en in hoeverre dat een probleem is met een kindgericht beroep. Gastoudercollectief KIND kan de aanvraag digitaal voor jou regelen. Je hoeft deze dan enkel nog met de DigiD te verzenden. De verklaring wordt dan automatisch naar jou thuis gestuurd.

 

LRK registratie

LRK staat voor Landelijk Register Kinderopvang. Dit is een belangrijk nummer en is zowel persoons- als adresgebonden. Voor de aanvraag moeten alle stappen, zoals hierboven omschreven in orde zijn. De bewijsstukken: diploma, VOG, EHBO-diploma en de Risico-Inventarisatie worden meegestuurd met de aanvraag. Als één van deze stukken ontbreekt is de aanvraag niet geldig. Het gastouderbureau maakt de aanvraag in orde en stuurt ze dan op naar de gemeente van de opvanglocatie. Het zal maximaal 10 weken duren voordat de aanvraag rond is. Het voordeel is dat het huis waar de opvang plaatsvindt dan officieel is goedgekeurd als opvanglocatie en dat ouders net als bij een kinderdagverblijf in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

 

 

Gastouders die aangesloten zijn bij Gastoudercollectief KIND moeten naast affiniteit met het natuurlijk opvoeden uiteraard ook voldoen aan de volgende eisen:

– gastouders hebben een vriendelijk karakter en hebben geduld in de omgang en opvoeding met kinderen

– gastouders hebben een minimaal het MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn diploma of een volgens de GGD goedgekeurde opleiding voor gastouderschap gevolgd

– gastouders en huisgenoten van 18 jaar of ouder, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gegeven aan Gastoudercollectief KIND

– gastouders spreken tijdens de opvang goed Nederlands

– gastouders zijn fysiek en mentaal in staat om kinderen op te vangen

– de minimumleeftijd van gastouders is 20 jaar

– gastouders moeten zich kunnen vinden in de pedagogische principes van Gastoudercollectief KIND



De opvanglocatie moet voldoen aan de volgende eisen:

– indien er kinderen tot 1,5 jaar worden opgevangen is er een aparte slaapruimte en bed voor deze kinderen*

– er zijn binnen en buiten voldoende speelmogelijkheden, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen. Het speelgoed is afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen.

– de woning is altijd volledig rookvrij.

– de gastouder woont en werkt in een huis of appartement met een aangrenzende tuin/ balkon.

de speelruimte** binnen en buiten is in ieder geval 3 m2 per kind (in woonkamer en aangrenzende ruimtes en afgeschermde tuin).

– er zijn voldoende goed functionerende rookmelders, beschreven in protocol brandveiligheid

– de opvanglocatie voldoet aan de eisen vanuit de Risico-inventarisatie Gezondheid en veiligheid en afspraken worden nageleefd naar deze richtlijnen. RIE liggen op de locatie voor inzage.

*De grootte van de slaapruimte is afgestemd op het aantal kinderen in die leeftijdscategorie. Ieder kind heeft een eigen bed. Voor alle kinderen onder de twee jaar is een aparte slaapplaats aanwezig. Ieder kind onder de twee jaar heeft een eigen bedje en hoeft niet te wachten met slapen totdat een ander kind wakker is.

Bedjes mogen in 1 slaapkamer staan indien de kinderen goed in slaap komen. Voor baby’s wordt een rustige eigen slaapplaats geadviseerd.

** Gastoudercollectief KIND rekent 3 m2 speelruimte per kind. Deze speelruimte is kale vloeroppervlakte voor kinderen tot 2 jaar. Kinderen in deze leeftijd hebben ruimte nodig om te kunnen kruipen en op de grond te kunnen spelen.

De speelruimte voor kinderen vanaf 2 jaar bestaat uit kale vloerruimte maar ook uit speelruimte aan tafel en/of op de bank. Kinderen in deze leeftijd maken meer gebruik van deze ruimtes om tot spel te komen. Meegerekend worden de aangrenzende ruimtes die direct overzichtelijk zijn voor de gastouders. Niet meegerekend worden onveilige ruimtes als bijvoorbeeld een open keuken waarin op dat moment wordt gekookt, of een gang waarin een vrije doorgang is naar de eerste verdieping.

 

Meer informatie vindt u in het algemeen beleidsplan van Gastoudercollectief KIND.